• Advertentie


Gordelroos symptomen

Wat zijn de symptomen van gordelroos?

Gordelroos is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het Varicella zoster virus. Dit virus blijft na besmetting in zenuwcellen, in de hersenen of het ruggenmerg aanwezig. Daarbij kan het virus zowel actief als inactief zijn, afhankelijk van de weerstand van de drager. In dit bericht volgt meer informatie over de specifieke symptomen van gordelroos.

De eerste dagen

Gordelroos kunt u in de eerste paar dagen na besmetting (of een actieve periode van het virus) al herkennen. Rond de taille kunt u jeuk of lichte pijn krijgen. Deze pijn wordt ook wel omschreven als het krijgen van lichte elektrische schokken. Na een tijd gaat deze pijn over in een gevoel vergelijkbaar met spierpijn. U kunt gedurende deze periode nog niets aan de huid zien.

De eerste uiterlijke kenmerken

Na enkele dagen komen op de eerdere pijnplekken kleine blaasjes. Deze blaasjes lijken op blaren, maar zijn vaak een stukje kleiner. De blaasjes zijn gevuld met vocht en aanvankelijk helder. Na enkele dagen worden ze troebel. Ongeveer een (kleine) week later komen er op de plaats van de eerdere blaasjes korsten. Uit deze korstjes kan soms pus komen. In deze periode zijn ook andere symptomen te herkennen. Algemeen gevoel van ziek zijn of koorts (rillerig gevoel) zijn veel voorkomende klachten.

Na ongeveer tien tot twintig dagen

De korsten verdwijnen in deze periode. U kunt mogelijk kleine littekens overhouden aan deze korstjes, zorg er dus voor dat u deze goed behandelt (niet openkrabben bij jeuk, eventueel advies aan uw huisarts vragen). U kunt in deze periode last hebben van soms zeer hevige pijn. Deze pijn kan bij oudere mensen nog lang aanhouden.

Uitzonderingen

Meestal komt gordelroos voor rond de taille. Gordelroos kan echter ook op de armen (20%) of in het gezicht (15%) voorkomen. De laatste variant komt vaak voor bij wat oudere mensen. Hierbij moet opgepast worden dat de ogen niet ontstoken raken.