• Advertentie


Netelroos

Netelroos is een huiduitslag die vaak gepaard gaat met vervelende jeuk en rode vlekken. Netelroos en gordelroos zijn twee verschillende huidaandoeningen die naast dat ze pijn kunnen doen verder niets met elkaar te maken hebben. Netelroos staat als huidaandoening ook bekend onder de naam galbulten. Het merendeel van de bevolking heeft wel eens last gehad van galbulten. Netelroos kan opeens komen opzetten en verdwijnt meestal weer net zo makkelijk.

behandelingMeestal ontstaat galbulten door een allergische reactie die door verschillende redenen kan ontstaan. In de meeste gevallen gaat het om een allergische reactie die is ontstaan door medicijngebruik, voedsel of andere chemische stoffen. Het komt ook voor dat er galbulten ontstaan na een beet van een insect. Vooral wespen en muggen kunnen een allergische reactie oproepen. De allergische reactie zorgt ervoor dat de huid de stof histamine aanmaakt waardoor er galbulten optreden.

Netelroos kan ook ontstaan door middel van psychische klachten. Hierbij zijn vooral stress en spanning de boosdoener. Het is aan te raden dat u dan ook zo goed als het kan vaak probeert te ontspannen als u daar de tijd voor heeft. Dit kan al door even u werk neer te leggen en van een goede kop koffie te genieten. Stress kan als de boosdoener van verschillende aandoeningen worden gezien netelroos is er een van, maar ook haaruitval en slapeloosheid worden in de meeste gevallen veroorzaakt door stress. Ervaart u geen spanning of stress dan is het waarschijnlijker dat de galbulten veroorzaakt worden door een eerder genoemde reden. Treden er galbulten op dan is het wel goed maar niet noodzakelijk om er achter te komen wat hiervan de oorzaak kan zijn.

De galbulten die ontstaan zijn meestal rood van kleur en kunnen erg jeuken. In sommige gevallen zijn de bulten ook lichtelijk opgezwollen. De bulten verdwijnen vanzelf en laten geen littekens achter. In de meeste gevallen verdwijnt netelroos volledig vanzelf in een paar dagen. Er zijn ook gevallen bekend die van kortere duur waren en daar verdwenen de bulten zelfs binnen enkele uren nadat ze waren verschenen. Netelroos is een vervelende onschuldige aandoening die overal op het lichaam kan ontstaan, maar geen schade veroorzaakt.

Behandeling van netelroos

behandelingHeeft u vaak last van deze huidaandoening en u heeft geen idee wat hier de oorzaak van kan zijn dan kunt u overwegen om antihistaminica in te nemen. Doe dit altijd in overleg met u huisarts. Antihistaminica is een anti-allergiemiddel dat ervoor zorgt dat er geen histamine meer wordt aangemaakt door het lichaam. Hierdoor treed er geen allergische reactie meer op die zorgt voor het ontstaan van de galbulten.

Handige Tips

Wilt u liever geen medicijnen gebruiken dan kunt u de volgende tips gebruiken om de klachten te verminderen.

♦ Krab de bulten niet open. Heeft u jeuk probeer de jeuk te verlichten door met de palm van u hand voorzichtig over de bulten te wrijven;
♦ Heeft u erg last van de jeuk dan kunt u een lauw bad nemen dit helpt de jeuk te verlichten;
♦ Heeft u een vermoeden dat de uitslag is ontstaan door medicijngebruik ga dan naar de huisarts en vraag of u andere medicijnen kunt gebruiken;
♦ Probeer geen strakke kleding te dragen. Door de strakke kleding kan de huid moeilijker ademen en zal de jeuk verergeren;
♦ Probeer te ontspannen en vermijd stressvolle situaties.

Wist u Dat?

♦ Netelroos in de medische wereld bekend staat als urticaria;
♦ Bijna iedereen in zijn leven last krijgt van deze huidaandoening;
♦ Minder dan de helft van de mensen die te maken krijgt met deze huidaandoening weten wat de oorzaak is.