• Advertentie


Gordelroos besmettelijk

Is gordelroos besmettelijk?

Gordelroos is een vervelende huidinfectie die opeens kan opkomen. Het wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als dat voor waterpokken zorgt en heeft als officiële naam ‘Varicella zoster virus’. Een andere veelgebruikte naam is ‘Herpes zoster’. Dit virus gaat na besmetting nooit meer weg. Het blijft namelijk het hele leven in zenuwcellen, in de hersenen of in het ruggenmerg aanwezig. Afhankelijk van de weerstand en emotionele situatie van de drager is het virus actief of inactief. U kunt in dit bericht meer lezen over de mate van besmettelijkheid, hoe u besmetting kunt voorkomen en wat u zou moeten doen wanneer u zelf gordelroos heeft.

Hoe besmettelijk is het?

Gordelroos is tot op zekere hoogte besmettelijk. Via het vocht uit de blaasjes kan het virus overgedragen worden op een ander persoon. Zorg er dus voor dat u niet met iemand in contact komt die gordelroos heeft en zelf geen lichamelijk contact maakt met anderen indien u het zelf hebt. Het vocht uit de blaasjes blijft een tot twee weken besmettelijk.

Een tweede manier om gordelroos te “krijgen” is het al hebben. Iedereen die waterpokken heeft gehad draagt het virus immers! Het virus heeft zich enkel teruggetrokken in de wortels van de zenuwen. Onder normale (gezonde) omstandigheden merkt u hier helemaal niets van. Wanneer u echter een lage weerstand of emotioneel zwakke periode heeft kan het virus weer actief worden. De kans neemt bovendien toe naarmate u ouder wordt.

Een veelvoorkomende fabel is dat gordelroos ook via de lucht overgedragen kan worden. Het is niet geheel onmogelijk dat dit gebeurt, maar de kans is bijna nihil en daarmee het benoemen niet waard.

Hoe kan ik gordelroos voorkomen?

Wanneer iemand in uw omgeving gordelroos heeft of u het zelf hebt moeten de blaasjes afgedekt worden. Dit moet hygiënisch gebeuren, was uw handen dan ook goed na contact met vocht uit de blaasjes. Er bestaat ook een vaccin tegen gordelroos, maar dit kan besmetting op dit moment nog niet geheel uitsluiten.

Wat moet ik doen als ik gordelroos heb?

Neem als u de eerder genoemde symptomen herkent contact op met uw huisarts. Deze kan gordelroos bevestigen en u verder informeren over de behandeling. Meestal zult u een pijnstiller ontvangen en een speciale therapie krijgen voor de blaasjes. Om te voorkomen dat mensen in uw omgeving besmet raken dient u de blaasjes goed af te dekken en lichamelijk contact zoveel mogelijk te voorkomen.